Kategóriák

Naptár

2020. október
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Civilek levele az alakuló üléshez

A csobánkai civl szervezetek az alábbi szövegű levelet juttaták el közvetlenül az alakuló ülést megelőzően a polgármesterhez és a képviselőkhöz. A beadvány szövege – az abban szereplő kérés ellenére – az alakuló ülésen nem került ismertetésre.

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Képviselő-testület!

Tudomásunkra jutott, hogy Csobánka község képviselő-testületének alakuló ülésén, Polgármester Asszony Paksy Gergely képviselőt javasolja alpolgármesterré választani. A képviselő-testület számára bizonyára ismert a rendszerváltás óta kialakult alpolgármester választási gyakorlat, amely szerint Csobánka község alpolgármestere az a megválasztott képviselő lesz, aki az önkormányzati választáson a legtöbb képviselői szavazatot kapta. Az elmúlt ciklusok polgármesterei valamennyien tiszteletben tartották ezt a hagyományt.

Az Országos Választási Iroda által közreadott jelentés szerint Benke Tamásné 426 szavazattal lett a szavazatok száma szerint az első a képviselők közül, Paksy Gergely ezzel szemben 330 szavazattal ötödik lett, majdnem a legkevesebb szavazatot kapta. Így tehát nyilvánvaló, hogy alpolgármesterré választása ellentétben áll a falu íratlan törvényeivel és hagyományaival. Természetesen tudjuk, hogy az Önkormányzati Törvényben foglaltak alapján a polgármester jogosultsága az alpolgármester jelölése. Ennek ellenére azt gondoljuk, nem jó előjel az új polgármester működése és elismertsége szempontjából, hogy legelső megnyilvánulásával durván megsérti a helyi hagyományokat. Ezért tiltakozásunkat fejezzük ki.

Tisztelettel kérjük a képviselő-testület tagjait, hogy fontolják meg döntésük meghozatalakor, hogy kívánnak-e rögtön az elején élesen szembehelyezkedni a falu közvéleményével.

Egyben tudatjuk önökkel, ha mégis olyan döntés születne, amely a hagyományok félresöprését eredményezi, akkor rövid időn belül petíciót fogunk benyújtani tiltakozásunk jeléül várhatóan többszáz aláírással, melyet az ország nyilvánossága elé is terjesztünk.

Tisztelettel kérjük Polgármester Asszonyt, hogy levelünket az alpolgármesteri választás napirendi pontja tárgyalása előtt felolvasni szíveskedjen.

Csobánka 2010. október 14.

Tisztelettel: Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület

Életvirága Alapítvány

Mackó-barlang Egyesület

Oszoly Környezetvédő Egyesület

Vadvirág Nyugdíjas Klub

Comments are closed.