A CSÉKE a kulturális pályázaton nyert 2 millió  forintból a két fellépő zenekar, a Werischwarer Burschen /Tóth Balázs/ német zenekar, valamint a Vujicsics együttes / FolkFest Hungary/ tiszteletdíjának kifizetésével támogatta a Fesztivált.

De talán még ennél is fontosabb az a 450 erdélyi töltött káposzta gombóc, amit a Nyugdíjas Klub tagjaival – akiknek ezúton is köszönjük szépen a segítséget – közösen Szabó Ibolya főzött.

 

De pontosan miről is szólt ez a Fesztivál?

Szathmáry Zsolt, a Baross Péter Közösségi Tér és Könyvtár vezetőjének cikkét segítségül hívva elevenítjük fel az eseményeket.

5 kultúra, 6 produkció, 6 óra népzene, nemzetiségi ételek kóstolója Csobánkán.

2021. augusztus 28-án már harmadjára került megrendezésre az 5 Nemzet Népzenei Fesztivál, a település önkormányzata, nemzetiségi önkormányzatai, a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület és a Baross Péter Közösségi Tér és Könyvtár szervezésében.

A rendezvény célja a településre jellemző kulturális sokszínűség erősítése, a közös értékek és hagyományok megjelenítése.

A helyszín ezúttal is Csobánka sportpályája volt.

PROGRAM:
16.00
A német nemzetiségi és sváb hagyományokat ezúttal két produkció is megjeleníti. Fellépett a csobánkai Borony Néptáncegyüttes,

majd a közeli Pilisvörösvárról érkező Werischwarer Burschen zenekar.

 

17.30
A szlovák nemzetiségi kultúrából Bükkszetkereszt és Répáshuta hagyományőrző csoportjai adtak ízelítőt. Fellépett a Veľká Bukovinka néptánccsoport és énekkar, valamint a Horenka hagyományörző énekkar.

 

18.30
Népzenei örökségünk bemutatását és továbbadását tartja legfőbb feladatának a Naszály zenekar, akik magyar népzenét játszottak.


19.30
A Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport tevékenysége a népzene, világzene, néptáncok, klasszikus balett és moderntáncok, táncdrámák feldolgozása és színpadra állítása területén nyilvánul meg. Ezúttal Csobánkán mutatták be színvonalas produkciójukat a roma nemzetiség képviseletében.

20.30
A Vujicsics együttes tagjai ezer szállal kötődnek Csobánkához és az itteni szerb közösséghez. A délszláv zenét játszó legendás zenekar felejthetetlen zeni élményt nyújt minden alkalommal, a szerb népzenére koncentráló műsoruk ezúttal is sokat ígért.

Csobánka büszke arra, hogy a települést ennyi féle kultúrájú és gondolkodású ember választotta otthonául, talán éppen ez jelenti a közösség összetartó erejének egyik legfőbb pillérét. A szervezők abban bíztak, hogy valamennyi korosztálynak nívós és tartalmas kikapcsolódásban lesz része. A kulturális élmény mellett, a sportpálya területén nemzetiségi ételekkel várták a látogatókat a település nemzetiségi önkormányzatai és falu intézményei.

/Forrás: https://www.facebook.com/kozhazcsobanka, Fotó: Szathmáry Zsolt/

A Fesztiválon készült  FOTÓK ITT megtekinthetők.