Egyesületünk 2008-ban elhatározta, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöldforrás pályázatán részt vesz és ha nyer, akkor Tanösvényt építünk.
Első alkalommal négy körös, 24 állomásos tanösvényt építettünk, a Margitligettől kiindulva az Oszoly , Kevély hegy alatt húzódik, érintve a Mackóbarlangot a Csobánkai-nyeregig.
Második alkalommal egy körös, hat állomásos tanösvényt hozunk létre. A Csobánkai -nyeregtől a Hosszúhegyen át a Macskabarlangot érintve a Szentkútnál fordul vissza a Szerb templomig. Településünket szinte körül ölelik a Tanösvények.
Az ismeretterjesztő táblákon kívül tájékoztató és vezetőfüzet is készült igen szépkivitelben.
A Tanösvények iránt igen nagy az érdeklődés, családok, iskolák, szervezett kiránduló csoportok írnak, telefonálnak, kérik a tájékoztatót, a vezető füzeteket. Ezért készült a Főtérre kihelyezett nagy tájékozató tábla is.
A tervtől a befejezésig 3 év telt el. Ez alatt az idő alatt a pályázaton nyert pénzből, de még inkább az egyesület tagjai által végzett rengeteg társadalmi munkákból értük el eredményeinket. A falu lakóinak, a kirándulóknak, a természetet szeretőknek 2,1 millió forint pénzbeli és ugyanennyi társadalmi munka értéket tettünk le a „lábaikelé”.

E helyen is köszönetet mondok:

 • Benke Ildikó projekt menedzsernek három évi kitartó szorgalmáért, fáradságot nem ismerő munkájáért
  Siket Gábornak az állandó rendelkezésre állásért, a folyamatos segítségért
  ;
 • Mindazoknak, akik segítettek a Mackóbarlanghoz vezető lépcsők elkészítésében, a kihelyezett oszlopokfestésében :

 • Áfra Kati, Balogh Györgyné, Bordás Ibolya, Dr. Imre Gábor, Horvát Gizella, Horváth Géza, Horváth Jánosné, Horváth János, Katona Péter +, Kárpáti Éva ,Osvay Miklós, Paksainé S. Mária, Schődel Elemér, Varga Sándor;
 • Az átadó ünnepségeken a Tanösvények tábláit magánszemélyek, intézmények örökbe fogadták.
  Az Egyesületnek fenntartási és karbantartási kötelezettsége van, amelynekigyekszünk eleget tenni. Az örökbefogadókat, a természetet járókat , a lakosságot arra kérjük óvják, védjék és kísérjék figyelemmel a táblákat. Ha valahol megrongálódást, egyéb problémát észlelnek, jelezzék egyesületünknek.

  Mindenkinek jó kirándulást kívánunk szép környezetünkben!

  Benke Tamásné CSÉKE elnök