Honnan ered a húsvét elnevezés?

A húsvét elnevezést szó szerint kell érteni, hiszen maga az ünnepkör egy 40 napos böjttel veszi kezdetét, tehát a húsvét maga azt jelenti, hogy újra lehet húst magunkhoz venni, és fogyasztani. Ez a böjt a Jézus szenvedésére és feltámadására való készülődés ideje volt, ebben az időszakban nem csak húst volt tilos fogyasztani, hanem lakodalom, bálozás és egyéb zenés mulatságok is kerülendők voltak. A húsvéttal tehát egy időszak zárult le, aminek megünneplésének meg kell adni a módját. A böjthöz manapság már nagyon kevesen tartják magukat.

Húsvét, a feltámadás ünnepe - jozsefvaros.hu

Honnan ered a locsolkodás?

Talán a hagyományos húsvéti locsolkodást mindenki ismeri, ha nem is tartja meg sokunk. De mégis honnan ered ez a szokás, miért locsolkodunk? Sokan a vízből eredő tisztító erőhöz vezetik vissza a szokást, de emellett egy Bibliai eredetet is tulajdonítanak neki, mégpedig azt, hogy a feltámadást hírül vivő asszonyokat a római katonák úgy próbálták csitítani, hogy vízzel locsolták őket nyakon. Ma már nagyon ritka, hogy tényleg vízzel locsolkodjanak a férfiak, inkább kölnivel szokták meglocsolni a hölgyeket, már ahol még ez is fent maradt.

Magyar Szó Online - Közélet - A húsvéti locsolkodás hagyománya

Honnan jönnek a húsvéti tojások?

A locsolásért cserébe a lányok szépen festett tojásokkal kedveskednek a férfiaknak. Ezek a tojások hagyományosan pirosak voltak, amiket természetes úton állítottak elő. Ez a szín jelképezi a szerelmet, az életet is, de emellett a legenda úgy tartja, hogy a keresztfán függő Krisztus vére lecsöppenve megszínezte az éppen ott imádkozó nő kosarában található tojásokat. Innen indult tehát a húsvéti tojások történet, amit az idők során a legkülönfélébb módon kezdték el díszíteni, vannak tájegységek, ahol karcolják a húsvéti tojásokat, még máshol vöröskáposzta, lila hagyma vagy cékla levével festik, néhol pedig csipkézik. Manapság már számtalan technika létezik, amivel te is készíthetsz díszes tojásokat, ha nem a boltban szerzel be csoki tojást, de ha a hagyományos módszereket szeretnéd használni, akkor ide kattintva adunk egy kis segítséget.

MiDió.hu - Hajnali útravaló Takács Tibortól (8.) – Festik a hímes tojásokat

És mi van a húsvéti nyúllal?

Beszéljünk kicsit a húsvéti nyúlról is, hiszen a locsolkodáson, és a húsvéti tojásokon túl ez is az ünnepkör egyik fő jelképévé vált az idők folyamán. Vajon mi köze lehet a nyúlnak a húsvéthoz, Jézus feltámadásához, és miért hoz tojásokat? Szaporasága miatt a nyúl már az ókor óta a termékenység egyik fő szimbólumának számít, hasonlóképpen a tojás is, egyes megközelítések szerint így került a került képbe az ünnep kapcsán. Mások szerint a nyúlnak és a tojásnak nincs közvetlen kapcsolódása a húsvéthoz és a feltámadáshoz, csak a tavasz megérkezését, a természet újjászületését jelképezi. Néhány forrás szerint viszont az egész egy eredménye. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.

Forrás: magyarorszagom.hu

2021 – Ez most másmilyen húsvét lesz, mint lenni szokott! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!