Szerény keretek között nyitotta meg 2013. december 14-én Benke Tamásné a CSÉKE elnöke a Csobánkai Helytörténeti Gyűjteményt.

A gyűjtemény célja a helyi és a hontörténeti emlékek összegyűjtése megőrzése és bemutatása az utókornak. Szép számmal kerültek a gyűjteménybe azok – az eddig többnyire otthonokban őrzött – emléktárgyak amelyek itt rendszerezve kerülnek a látogatók elé.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a gyűjteményt  folyamatosan bővíteni szeretné az egyesület, ezzel együtt a bemutatás körülményeit, technikai feltételeit és természetesen szakmaiságát  is igyekeznek fejleszteni.

Köszönetet mondott a kiállítási tárgyak adományozóinak a más módon támogatóknak és azoknak akik szervezésért és kivitelezésért sokat tettek. A névsor a kiállításon és itt is elolvasható, amely a remények szerint egyre tovább bővül.

A megnyitót a CSÉKE kilencedik születésnapjának ünnepsége követte a művelődési házban.

Elsőként Holtságné Csipán Ágnes gondolatait hallgathatta meg a közönség adventről, hagyományról és persze a gyűjtemény megszületéséről. Tótné Erzsike Czuczor Gergely, A falusi kislány Pesten című versét olvasta fel, amelyet a Rozmaring táncegyüttes fergeteges produkciója követet. Petőcz András színművész Fekete István karácsonyt idéző novelláját adta elő. Az este zárása és az állófogadás előtt az egyesület elnöke a „Szép kertek” idei díjazottjainak adta át elismerő okleveleiket.