A Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület megalakulásakor megfogalmazott kiemelkedő céljai között az értékőrzést és hagyományápolást tekintette. Kézenfekvő volt az a folyamat, ahogyan két művészeti csoporttal is egymásra talált az egyesület.

A Rozmaring Táncegyüttes februárjában Pomázon alakult 2004 –ben. A sors úgy hozta, hogy a csobánkai Közösségi Ház adott otthont és próbahelyet az egyre bővülő és csobánkai fiatalokat is magához vonzó csoportnak.

A kezdetben kis létszámú, számos lelkes műkedvelő táncosból, mára profi csapattá váló nemzetközileg is számon tartott igazi táncegyüttes lett.

Repertoárjukban a sumadiai, bunyevác, bácskai, leszkovác és Niš-környéki korográfia ugyanúgy szerepel, mint a moldvai hagyományok adoptálása.Hagyományokat, helyi szerb közösségre jellemző lépéseket, motívumokat kutatnak, gyűjtenek össze a térségben.

Terne Phrala egy igazán fiatalokból összeállt, szüleik (Phrala Szam) zenei pályafutását folytató, a csobánkai cigány-zenei hagyományokat ápoló együttes.

„ Tizenöt évesen olyan érzelmeket szólaltatnak meg a fiatalok a hangszeren, amely nagyon kevesek számara adatnak meg az életben. A szabadságot, eleven természetességet és zseniális zenei tudást fedeztem föl a fiatalokban. Zoltán azt mondta, hogy azért játszanak autentikus cigányzenét, mert ebből az érzésből van bennük több.” – írja róluk Pintér Szabolcs a RomaPage oldalain.

Igaza van. . Ezek a srácok őstehetségek. Ma már fiatal felnőttként munka mellett, szabadidőben zenélnek. Amiket apáiktól tanultak mind helyi érték. Ezt ismerte fel az egyesület, és azt, hogy támogatás hiányában könnyen folytatás nélkül maradhat e kristálytiszta, autentikus zenei örökség.

Imre Gábor