Kedves Tagjaink és Támogatóink!

Igazi örömhír, hogy sikerrel zárult a sziklatorony megmentéséért indított kezdeményezés, melyben nagy szerepet vállalt Egyesületünk.

Kérjük olvassátok el Tiboldi András, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség természetvédelmi koordinátorának összefoglalóját a felújítás eseményeiről.

*****************************************************************************************************************************************

Tisztelt Együttműködők!

Bizonyára sokakhoz eljutott a hír: sikerrel zárult az Oszoly-csúcs jelképének számító, egyedülállóan szép sziklatorony megmentéséért indított kezdeményezés! Az alábbiakban röviden összefoglalom az elmúlt bő másfél év fontosabb eseményeit és néhány szót ejtek a jövőről is.

Előzmények

Mint ismeretes, a torony a természetes erózió következtében 2020 elejére életveszélyessé vált.  A problémára a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség hívta fel a területileg illetékes szervezetek figyelmét. Ezt követően 2020 második felében lezajlottak a bányamérnöki-, statikai- és természetvédelmi vizsgálatok. Az érintettek egyetértettek abban, hogy a három fő részből álló képződményt csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehet megmenteni.

 

Ideiglenes stabilizálás

2021 januárjában, a kemény fagyok beállta előtt megtörtént az ingatag kőtömb sürgősségi stabilizálása. Ennek során az ALTUM Kft. munkatársai Urbanics Áron vezetésével speciális kötőanyaggal töltötték fel a talapzat körül tátongó rést, majd nagyteherbírású hevederekkel rögzítették a tömböt a szomszédos, stabilan álló toronytesthez. A beavatkozással sikerült mérsékelni a fagyeróziót, azonban még hátra volt a végleges megerősítés lényegesen bonyolultabb szakasza.

Közösségi adománygyűjtés

A munkálatok finanszírozáshoz még hiányzó pénzösszeget a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által indított adománygyűjtéssel sikerült előteremteni.  Külön köszönet illeti a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesületet, amiért vállalta az adománygyűjtéssel járó adminisztrációs feladatokat!

Végleges megerősítés

A sikeres akciót követően, 2021 novemberében került sor a végleges megerősítési munkálatokra. Ennek során az ALTUM munkatársai a stabilizálandó toronyrész alján egy vasalt beton tám alap tömböt alakítottak ki, az alapfelületekbe fúrt és ragasztott, acél vasalással. A két toronyrész közötti rést szintén vasalt betonnal töltötték ki. Ezután a toronyrészeket kiöntőhabarcsba ágyazott, nagy-szilárdságú acél menetes szárakkal kötötték össze.

Természetvédelem

Az ipari alpinisták a munkálatok során különösen nagy figyelmet fordítottak a természeti értékek megóvására. Az anyagokat serpa-módszerrel, háton vitték fel a toronyhoz és ott biztonságosan tárolták, kezelték. A munka során speciális eszközöket – többek között vízhűtéses kőzetfúrót – alkalmaztak annak érdekében, hogy kíméljék a sziklát.

Kapcsolódó munkálatok

A munka záró szakaszában a szakemberek lézeres távolságmérő eszköz segítségével bemérték a torony jelenlegi pozícióját. Mérési pontot helyeztek el a torony hegy felőli oldalán, a szemközti sziklafalon két nittfület jelöltek ki a standard távolságmérések kiinduló pontjainak: egyik közel merőlegesen, szemben van a toronnyal, a völgy irányú elmozdulások méréséhez, míg a másik oldalt, távolabb, az oldalirányú elmozdulások kimutatásához.  A tervek szerint a mérésekre évi rendszerességgel kerül majd sor.

Használat

A végeredményt látva bátran kijelenthetjük, hogy az Óra-torony stabilizált részei jelen pillanatban erősebbek, mint amikor elődeink elkezdtek itt mászni, éppen ezért a merev tiltás nem lenne indokolt.  A mászóknak azt javasoljuk, hogy egyszer-egyszer nyugodtan üljenek fel a tetejére, de a jövőben inkább csak a tekintetüket „mászassák” rajta!

Átadás

Fölmerült az ötlet, hogy jövő tavasszal rendezzünk egy átadó ünnepséget, ahol az érdeklődők közelebbről megismerhetnék az Óra-tornyot, annak múltját és felújításának történetét.

Jó alkalom nyílna az Oszoly természeti értékeinek szakszerű bemutatására is. Amennyiben kedvező visszajelzéseket kapunk, megszervezzük az összejövetelt.

Békés karácsonyt és sikeres új évet kívánok a hazai mászóközösség nevében!